Η ιστορία του πνιγμού της οικογένειας ‘Maden’ που κατά την προσπάθεια απόδρασης απο το καθεστώς Ερντογάν πνίγηκαν όλα τα μέλη της

Βρέθηκαν τα πτώματα των 3 παιδιών της οικογένειας που πνίγηκαν στο Aιγαίο καθώς προσπαθούσαν να μεταβούν απο την Τουρκία προς τη Μυτιλήνη προκειμένου να αιτηθούν άσυλο. Η ιστορία του αποτρόπαιου πνιγμού της μητέρας, δασκάλας στο επάγγελμα, του πατέρα κι των παιδιών αντανακλά τη μαζική εξόντωση που εφαρμόζεται από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη του κινήματος Χιζμέτ στην Τουρκία.

Ο 40 χρονών πατέρας Ηüseyin Maden ήταν καθηγητής φυσικής, ενώ η 36 χρονών σύζυγος του Nur Maden νηπιαγωγός.

Η οικογένεια που ζούσε στην Κασταμονή της Τουρκίας είχε δύο κόρες , την Nadire (13) και την Bahar (10) κι έναν γιό τον Feridun (7).

Ο Hüseyin Maden ήταν δημόσιος υπάλληλος που είχε απολυθεί στα πλαίσια έκτακτων νομοθετικών διαταγμάτων μετά την 15η Ιουλίου. Μετέπειτα λόγω της σύνδεσής του Ηüseyin και της Nur Maden με το κίνημα Χιζμέτ, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του ζευγαριού για τη συμμετοχή σε ‘τρομοκρατική οργάνωση’.

Το ζεύγος φοβούμενο τη φυλάκιση τους και την ταυτόχρονη απομόνωση των παιδιών τους αποφάσισε να μην παραδοθεί στις αρχές.

Είχαν ακολουθήσει δεκάδες έφοδοι της αστυνομίας στο σπίτι της οικογένειας η οποία διέμενε επι ένα χρόνο σε μία άλλη διεύθυνση. Ο Hüseyin Maden δούλευε σε αυτό το διάστημα σε χειρονακτικές δουλειές αντί αμοιβής των 1000 τουρκικών λιρών προκειμένου να αναθρέψει την οικογένειά του.

Ωστόσο ο κλοιός στον οποίο είχαν περιέλθει τα μέλη του κινήματος Χιζμέτ έσφιγγε όλο κι περισσότερο με αποτέλεσμα η οικογένεια να αποφασίσει την απόδραση της στο εξωτερικό με τα τελευταία εναπομείναντα χρήματά τους.

Είχαν χάσει το μεγαλύτερο ποσό από τις αποταμιεύσεις τους λόγω της απόλυσης τους αλλά κι λόγω του μετέπειτα σφεταιρισμού της περιουσίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες απο την οικογένειά ο Hüseyin Maden επικοινώνησε με πλήθος λαθροδιακινητών, ωστόσοδεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στο χρηματικό ποσό που απαιτείτο για να διακινηθεί η πενταμελής οικογένεια.

Αφού ξόδεψε τα τελευταία χρήματά του και με τον δανεισμό των φίλων του προχώρησε στην αγορά μιάς παλιάς βάρκας.

Με τις οδηγίες πλεύσης που έλαβε απο τους πωλητές της βάρκας αποφάσισε να περάσει την οικογένειά του στη Μυτιλήνη και να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΝΥΧΤΑ

Ο φίλος του απο τον οποίο πήγε να δανειστεί χρήματα διηγείται τη νύχτα αποχωρισμού τους ως εξής :

«Δεν είχαμε κοιμηθεί μέχρι και τον αυγερινό . Μετά προσευχηθήκαμε μαζί. Το πρωί με ξύπνησε αυτός. Το παντελόνι και το πουκάμισο που φορούσεμ, τα αγόρασε μεταχειρισμένα με 10 λίρες. Τον αποχαιρέτησα με τη σακούλα του στο χέρι. ‘ Δεν θέλω να φύγω καθόλου, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Κανέναν γωστό δεν έχω. Βαδίζουμε προς το αόριστο’ είπε. Τον ρώτησα για τα εναπομείναντα λεφτά του. ‘5-6 χιλιάρικα έχω ο κι ο Θεός βοηθός’ είπε. Αποχαιρετηθήκαμε .

Δε συνηθίζω να κλαίω αλλά δάκρυσα κατά τον αποχαιρετισμό μας. Είχε καλύψει ένας άλλος καημός το σπίτι μας.»

Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Έπειτα απο αυτό, ο σαραντάχρονος καθητητής φυσικής Hüseyin Maden, ξεκίνησε το ταξίδι του με την οικογένειά του την εποχή αυτή στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου.

Το μόνο γνωστό πράγμα για την μετέπειτα πορεία τους είναι το μήνυμα που είχε στείλει προς την οικογένειά του: «Είδαμε τα φώτα, προσεγγίζουμε το νησί». Πέρασαν 20 μέρες μετά απο το μήνυμα αυτό. Η οικογένεια προσπαθούσε να μείνει ψύχραιμη με την εντύπωση ότι είχαν συλληψθεί και οδηγηθεί από την αστυνομία σε κάποια δομή φιλοξενίας προσφύγων. Δεν απαντούσαν τα τηλέφωνά τους. Προχθές όμως ενοπίστηκαν οι σωροί τριών παιδιών που είχαν παρασυρθεί προς την παράκτιο της Λέσβου. Ήταν πτώματα δύο κοριτσιών κι ενός αγοριού. Οι πληροφορίες για την ηλικία απο την ελληνική αστυνομία ταυτίζονταν με αυτές της οικογένειας Μaden. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους για την τυχόν διαμονή τους σε κάποια δομή φιλοξενίας.

ΈΓΙΝΕ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥΣ

Αναφέρεται ότι αφού έγινε η λήψη DNA λόγω της πιθανής αλλοίωσης απο το θαλασσινό νερό έγινε η ταφή τους.Οι συγγενείς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της βίζας ώστε να μεταβούν στην Ελλάδα.

ΈΝΑΣ ΠΕΤΥΧΥΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Ο Hüseyin Maden ήταν ένας πετυχημένος καθηγητής φυσικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας παραμένει ακόμη η αναφορά για τη συμμετοχή σε επιστημονικές διοργανώσεις σε συναργασία με το TÜBİTAK. Στην επίση ιστοσελίδα η αναφορά παραμένει ως εξής : «Η επιστημονική διοργάνωση TÜBİTAK 4006 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό την εποπτεία του καθηγητή φυσική Hüseyin Maden την 22-23 ΜαΪου 2015»

ΓΙΑΤΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες απο τους φίλους του, ο ίδιος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας παρά το ότι ήταν μόλις 40 χρονών.

Είχε χειρουργηθεί πολλές φορές στο ήπαρ, τα νεφρά και την σπλήνα του. Για το λόγω αυτό ανησυχούσε σε περίπτωση που φυλακίζονταν ότι θα χειροτέρευε η κατάστασή του όπως συμβαίνει ούτως άλλως με τις περιπτώσεις των υπόλοιπων φυλακισμένων δασκάλων. Είχε επίσης ακολουθήσει ένταλμα σύλληψης και για την σύζυγό του, η στέρηση και των των δύο γονιών απο τα παιδιά ήταν κάτι το μη αποδεκτό.

Η εκδίωξη από τη δουλειά του καθώς και ο σφετερισμός της περιουσίας τους είχε οδηγήσει σε οικονομική αδιέξοδο την οικογένεια. Ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο. Έτσι, αποφάσισαν το ταξίδι για την Ελλάδα.

Advertisements