Ο ποταμός Έβρος θρηνεί την έλλειψη ελεημοσύνης

Τα τελευταία χρόνια και το Αιγαίο αλλά και ο ποταμός Έβρος που αποτελούν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έγινε νεκροταφείο για πολλούς Σύριους προσφυγες. Τα τελευταία θύματα αυτών είναι μια οικογένεια τούρκικης υπηκοότητας που δήλωναν ότι ανήκουν στο κίνημα χιζμέτ. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε πνιγεί η οικογένεια Maden στη Μυτιλήνη κατά την προσπάθειά τους να φύγουν από την Τουρκία. Στις 13 Φεβρουαρίου σημειώθηκε μια μεγαλύτερη τραγωδία στον ποταμό Έβρο. Το φουσκωτό που κουβαλούσε δύο οικογένειες και ενα νεαρό ανετράπη στον ποταμό Έβρο. Τα άτομα που βρίσκονταν μέσα ήταν τουλάχιστον οκτώ. Η μάνα και δυο παιδιά από την ίδια οικογένεια βρέθηκαν από τις λιμενικές αρχές. Ο πατέρας των παιδιών Ugur Abdurrezzak μετά από εντεκάμηνη κράτηση στις φυλακές είχε αφεθεί ελεύθερος τον ιανουάριο. Οι αιτίες που ώθησαν την οικογένεια σ αυτό το επικίνδυνο ταξίδι είχαν ξεκινήσει μετά από το υποτιθέμενο πραξικόπημα που ισχυρίζεται ο Ερντογάν ότι έγινε απ το κίνημα χιζμέτ.

Ο πατέρας Ugur Abdurrezzak
Ο πατέρας Ugur Abdurrezzak (39)

Ο 39 χρονος πατέρας ήταν καθηγητής αγγλικών και η 37 χρονη καθηγήτρια τούρκικης γλώσσας. Τα δυο άτομα αυτά ήταν από τους καθηγητές που είχαν εκδιωχθέι από τον ερντογάν με πράξεις νομοθετικού περιεχομενου. Και οι δυο εκδιώχθηκαν λόγω των πεποιθήσεών τους. Ο κύριος Ugur παρόλο που είχε αφεθεί ελεύθερος συνεχιζόταν η ποινική δίωξη εις βάρος του και θ εκδικαζόταν με ποινή φυλακισης απο 6.5 μέχρι 22 χρόνια. Για αυτό το λογο πήρε την απόφαση παίρνοντας και την οικογένεια του ν φύγει από την Τουρκία. Μαζί με τον 11 χρονο και 2 χρονο γιους τους έφτασαν στις 13 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα μαζί με μία άλλη οικογένεια και συνοδευόμενοι από διακινητές ανθρώπων.

τα παιδιά Abdülkadir Enes (11) και Halil Münir (2)
τα παιδιά Abdülkadir Enes (11) και Halil Münir (2)

Επίσης ο 30 χρονος Fahrettin Dogan και η 28 χρονη Asli Dogan και ο δίχρονος γιος τους İbrahim Dogan με τον ίδιο τρόπο εκδιώχθηκαν λόγω των πεποιθήσεών τους και της συμφωνίας τους με το κίνημα χιζμέτ. Είχαν μαζί τους και το φίλο τους Fatih Yasar. Συνολικά οκτώ άτομα εκ των οποίων τρία παιδιά ανέβηκαν σ ένα φουσκωτό ελπίζοντας ότι θα τους μεταφέρει στην άλλη όχθη του ποταμού. 

43925747

Αλλά για λόγους που μέχρι στιγμής αγνοούνται το φουσκωτό ανετράπη. Στις πρώτες έρευνες που έγιναν βρέθηκαν τα σώματα της Ayse Abdurrezak και των 11 χρονου και δίχρονου γιων της. Τα υπόλοιπα πέντε άτομα αγνοούνται. Την ίδια τραγωδία με τους σύριους πρόσφυγες και τον αιλαν βιώνουν και οι τούρκοι πρόσφυγες.

86008463

Είναι αναμενόμενο να αυξηθούν τέτοιοι θάνατοι λόγω της κοινωνικής πίεσης που υφίστανται μέλη του κινήματος χιζμέτ. Αυτή τη στιγμή 50.000 άτομα από το κίνημα χιζμέτ βρίσκονται στα κρατητήρια, 120.000 άτομα διώκονται ποινικά και 10.000 άτομα περίπου παίρνοντας το ρίσκο του θανάτου έφυγαν στην Ευρώπη και έχουν ζητήσει άσυλο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s